Oncologie

Diagnose kanker: en dan…?

Als je de diagnose kanker krijgt, is dat een schokkende gebeurtenis. Je bent bang en er komen veel vragen op je af. Wat zijn de mogelijkheden? Naast het reguliere wil je misschien ook kijken wat je zelf kunt doen. Uit onderzoek is gebleken dat patiënten die bewuster en meer gefocust meewerken aan hun eigen genezingsproces, een hogere kwaliteit van leven ervaren en een hogere kans op overleven hebben.

Je zult al snel tot de conclusie komen dat er zowel vanuit reguliere als alternatieve geneeswijzen veel informatie wordt aangeboden. Wat gelijk opvalt is dat beide stromingen het eens zijn over het volgende: kanker is een ingewikkeld proces waarbij het immuunsysteem een belangrijke rol speelt. Zodra het immuunsysteem niet meer adequaat reageert, krijgen kankercellen een kans en kan een tumor zich ontwikkelen.

Stress en het immuunsysteem

Kanker is zeer complex. Kanker is hard werken.  Het is van essentieel belang om te weten dat stress van invloed is op je immuunsysteem en dit in belangrijke mate ondermijnt. Veelal gebeurt dat op onbewust niveau. Als je onverwerkte, onbewuste emoties verwerkt, bevordert dit de werking van het zelfhelend vermogen van je lichaam. Bewuste, maar vooral onbewuste overtuigingen, trauma´s en onverwerkte emoties sluipen in je leven en hebben een grote invloed. Dit realiseren we ons vaak niet.

Het is echter al langer bekend dat de psyche veel invloed heeft op het proces van ziek worden. Want het leven bestaat niet alleen uit leuke zaken en zonneschijn en we weten dat we stress niet moeten onderschatten.

Behandeling

Wat wij bieden is een psycho-sociale therapie, naast de lichamelijke behandeling van kanker door uw arts.  Vanuit  een coachende rol, richten we ons op jouw verhaal met de intentie om beperkende overtuigingen en eventuele onverwerkte emoties op te sporen. Verminderen van stress en angst krijgen binnen deze  therapie een centrale plek. We begeleiden je in dit proces om deze emoties bewust te maken, om deze te doorleven en te verwerken. Je stimuleert hierdoor het zelfhelend vermogen van je lichaam.

Met behulp van hypnosetechnieken helpen we je onbewuste informatie bewust te maken. Als je in een lagere staat van bewustzijn komt, spreek je je lichaamsgeheugen aan: je lichaam weet het antwoord. Je zult verrast zijn door de informatie die je lichaam (je onderbewustzijn) je geeft! Op deze manier krijgt kanker (een andere) betekenis in je leven. Niet de plek van angst en ziek zijn maar de plek van een positieve benadering en zelf werken aan herstel.

Zodra je dilemma’s bewust maakt, kun je aan verwerking en heling werken. Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van therapie in combinatie met lichamelijke behandeling van kanker beduidend betere overlevingskansen biedt (dan alleen lichamelijke behandeling of alleen coaching).

Voor wie?

Deze behandeling is bedoeld voor mensen die de diagnose kanker hebben gekregen en op een andere manier  zelf iets willen doen ten behoeve van hun herstel. Tevens is deze methode zeer geschikt (als nazorg) voor mensen die genezen zijn van kanker en graag bewust met hun lichaam en gezondheid omgaan. Want al ben je genezen, het is fijn als je zelf iets kunt doen om het vertrouwen in je eigen gezondheid te versterken.

Niemand kan een garantie geven op genezing, ook een arts niet. Deze werkwijze vergroot het inzicht en reduceert stress, wat versterkend werkt voor het immuunsysteem. Daarnaast krijg je meer grip op je leven en kun je steviger beslissingen maken. Het gaat over jouw lichaam en jouw gezondheid. Dit proces kan een toegevoegde waarde hebben in je leven, zowel aan het begin van het proces, na genezing en ook als het einde in zicht is.